Over mij

Een enorm hart voor de gitaar

Ik, geboren op 6 augustus 1960 te Naaldwijk, kwam al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Mijn ouders waren, en zijn nog steeds, zeer muziekminded en lieten me al op jonge leeftijd de platen horen van de toenmalige sterren. 

Vooral de klassieke muziek maakte een gevoelige trilling in mijn toen nog jonge oren. Na de gebruikelijke, maar zeer nuttige blokfluitlessen, volgden de trommel- , trompet- , klarinet- en pianolessen. 

Bij de pianolessen zaten tevens de solfègelessen. Deze volgde ik bij Harry de Jong, bij wie de basis ligt voor mijn verdere theoretische maar ook muzikale ontwikkeling.

Peter-lavaleeverte-gitaar

Mijn start als gitarist

Petervanelswijk-show-alsnooittevoren

Ik was 7 toen ik mijn eerste gitaarlessen volgde. Dat was bij Jel Fransen, overbuurman en toenmalig gitarist van The Francis Brothers. Met de nodige zelfstudie erbij werd duidelijk dat dit mijn instrument was. 

Mijn grote held was Jan Akkerman, bij wie ik later ook lessen zou gaan volgen. Geïnspireerd door deze gitaarvirtuoos en Ap Heus, die gitaar speelde bij Wooden Paul (en wie later mijn collega zou worden bij de muziekwinkel van Kees Toets!), zette ik mijn eerste schreden richting het podium. 

Na het M.O.S. en het conservatorium volgde ik lessen bij Raphaella Smits in België, Remco de Haan in Groningen, Fred Holtmans, Jan Wolff en Jan Akkerman. Ook volgde ik een masterclass bij Manuel Barrueco.

Samenwerkingen en albums

Voordat ik mij volledig toe legde op de fingerpicking stijl heb ik een groot aantal bandprojecten gedaan, waaronder: 

  • Raw
  • Tribute to Led Zeppelin
  • The Brave Collective
  • Helemaal uit Elswijk (Peter van Elswijk)
  • Tribute to Alan Parsons (i.s.m. Honsels Harmonie)

Een groot hoogtepunt uit mijn carriere is het samen spelen met één van mijn grote voorbeelden Tommy Emmanuel. En natuurlijk ben ik nog steeds trots dat ik met enige regelmaat heb gespeeld met Eric Vaarzon Morel, Harry Sacksioni en Jan Akkerman.

Ook maakte ik een single genaamd ‘La Vallee Verte’ en vier complete albums: ‘Influences’, ‘Listen’ en zijn nieuwste album ‘Secrets, Questions and Answers’. Op het album Listen staan ook twee nummers in samenwerking met zanger Martin van der Starre, oa bekend van de musical We Will Rock You. 

Op deze albums staan naast bewerkingen ook veel eigen nummers, iets wat ik al eerder deed als componist/dirigent bij diverse theaterproducties. Zo zijn de nummers Dochters (voor Kate), 5 minuten voor Eric en Wilde Sigaren, allen van mijn laatste album SQ&A ook van eigen hand. Dochters is een arrangement op het nummer Daughters van John Mayer.

CD-Listen-voorkant